Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för händiga

Annons

Mellan januari och maj 2004 omsatte järn- och byggvaruhandeln i landet omkring sju miljarder kronor. Det var en tolv-procentig ökning jämfört med samma period i fjol.

Fredrik Bergström, vd på Handelns utredningsinstitut, har sett ett växande intresse för billiga byggvaruhus för amatörer under de senaste åren. Han tror att tv-program som Äntligen hemma och Sommartorpet fått fler människor att renovera hemmet på egen hand och att trenden håller i sig.

- Men svenskarnas iver drivs ytterst av att det är dyrt att köpa tjänster. Vårt skattesystem har gjort oss till hemmafixare, säger Fredrik Bergström.

Ur försäljningssynpunkt är sommarmånaderna de bästa för järn- och bygghandeln.

Under onsdagsförmiddagen var Lars Kignell ute på stan för att köpa bland annat en stege, glasfiberväv och spånplattor.

Tanken är att sommarstugan i Sundborn ska få ett nytt rum i en gammal vedbod.

- Jag är energisk och bygger själv under sommaren. Jag gör allt utom att dra el, säger Lars Kignell.

Även Joacim Jansson och Ran Winterberg var på jakt efter material till hemmet. Nyköpta huset i Gagnef ska renoveras och sommaren är den bästa tiden att dra igång projektet.

- Vi ska lägga golv, tapetsera och sätta upp lister. Det är roligt att fixa på egen hand nu när man har köpt hus, säger Ran Winterberg.

Att göra fel är inte någonting som oroar paret.

- Om man är lite händig tror jag inte att det är så svårt. I värsta fall får man ju ta hjälp av sina vänner, säger Joacim Jansson.

Att amatörbyggandet är populärt i Falun är Lasse Jonsson övertygad om. Men Byggmax räknar även med kunder från omkringliggande områden.

- Vi bor i en expansiv region. Folk letar upp de här ställena, säger han.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons