Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre pris för grantimmer

Annons

Skogsägarföreningen Mellanskog, region nord, där Dalarna ingår, höjer avräkningspriset på grantimmer med 20 kronor per kubikmeter (fast under bark) från den 1 januari.

Mycket grovt räknat ger prishöjningen 10 miljoner kronor extra på årsbasis till de skogsägare som levererar sitt grantimmer till Mellanskog.

- Effekten av stormen Gudrun börjar nu ebba ut på allvar, förklarar Mellanskogs Göran Olsson.

Trots att många i fjol befarade att både timmer- och massavedspriserna skulle rasa i hela landet efter stormen, lyckades Mellanskog ifjol att upprätthålla priserna i vårt område.

Och trots att granupplagen efter stormen är stora och mycket gran fortfarande ligger kvar i skogen i södra Sverige är det nu alltså dags för en prishöjning.

Sågverken i området går genomgående bra och behöver virket från våra skogar.

- För oss är det viktigt att en del av pengarna hamnar i skogsägarnas ficka, därför höjer vi priset, säger Göran Olsson.

- Furumarknaden utvecklas också mycket positivt i vår. Även om vi ännu inte kan höja priset på talltimmer, så är det nog inte helt uteslutet att priserna ökar längre fram.

Vad gäller priset på massaveden så ser Göran Olsson bra mycket mörkare på prisutvecklingen.

- Massa och pappersindustri har en rätt så svag utveckling just nu. Men när det vänder där tänker vi se till att skogsägarna också märker av det.

I södra Sverige har massaindustrin drastiskt sänkt priset på den flis de köper av sågverken.

- Vad jag vet nu så förhandlar sågverken i vårt område just nu om flispriserna. Flispriset är viktigt. Får sågverken inget bra pris för flisen, så minskar deras betalningsförmåga. Det drabbar skogsägarna, säger Göran Olsson.

Avräkningspriset är det pris som Mellanskog betalar direkt till skogsägarna. Lyckas sedan Mellanskog åstadkomma ett riktigt bra resultat i sina affärer under året kan medlemmarna få ytterligare lite klirr i sin kassa när slutpriset fastställs.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons