Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre pris för en pris

Annons

Vid årsskiftet kommer skatten på snus att fördubblas. Från att ha legat på 123 kronor kilot kommer skatten på snus från 1 januari att ligga på 246 kronor kilot. En höjning på 100 procent som gör att en dosa snus ökar med mellan fem och tio kronor i pris, beroende på om det är lössnus eller portionsförpackat.

En av länets största snusbutiker är Dala-Essenser i Borlänge. Inför skattehöjningen har man där fyllt kylarna med snus.

- Vi tog hem 21 pallar för några dagar sedan. Det är dubbelt så mycket som övriga länet hade beställt. Men vi har kunder från hela länet så det ska väl räcka fram till nyår i alla fall, förklarar butiksinnehavaren Seth Pettersson.

Det snus som säljer bäst är Ettans och Kronans i lösförpackning. Och det är inte en dosa eller två som kunderna köper när de nu ska bunkra.

- Många köper hela kartonger med tolv rullar nu till prishöjningen. Man bygger väl upp ett lager därhemma så det lär nog bli lite sämre försäljning under januari och början på februari, tror Seth.

En som tänker fylla kylen med snus är Anders Tennlind från Borlänge. Med famnen fylld av snusrullar lämnade han belåtet butiken.

- Jag handlade för en tusenlapp så det ska väl räcka ett tag. Lyckligtvis snusar också frugan så det behövs ingen diskussion om att snuset måste ligga i kylen, säger han.

Skattehöjningen på tobak drabbar också övriga tobaksvaror och ett paket cigaretter ökar i pris med cirka tio kronor paketet efter nyår. Totalt kommer tobaksskattehöjningen att öka statens intäkter med drygt två miljarder kronor.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons