Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre p-böter?

Annons

- Det är ingenting vi har diskuterat. Vi får ta den diskussionen i höst i arbetet med nästa års budget. Diskussioner om taxor och avgifter förs alltid i samband med budgetarbetet, säger Sören Grandelius (s) som är ordförande i trafikutskottet.

Sedan några år är bötesbeloppet för parkering på plats för handikappade och på busshållplatser 500 kronor. För övriga förseelser mot parkeringsreglerna är bötesbeloppet 250 kronor.

Marianne Bransell har flera års erfarenhet av att jobba som parkeringsvakt i Ludvika. Hon anser att de bötesbelopp som kommunen tar ut i stort sett ligger på en vettig och rimlig nivå.

- Det svider tillräckligt mycket om man får böta 250 kronor. Jag tror inte att felparkeringarna skulle bli färre om böterna höjs.

- Men när det gäller felparkeringarna på platser för handikappade så tycker jag att det kunde höjas till 700 kronor. Det finns många vanliga parkeringsplatser men få platser för handikappade och de som är friska ska inte nyttja dessa få platser, tycker Bransell.

Kommunens projekteringschef Christer Lindberg uppger att kommunen i fjol skrev ut 939 så kallade parkeringsanmärkningar och 486 kontrollavgifter.

- Parkeringsanmärkning utfärdas på platser där lokala trafikföreskrifter finns eller det enligt trafiklagstiftningen är förbjudet att parkera. Med kontrollavgifter menas felparkering på "tomtmark", exempelvis skolgårdar och Folkets hus-parkeringen, upplyser Lindberg.

Av de 250 kronorna som tas in på en parkeringsanmärkning behåller kommunen 200 kronor. 50 kronor tar Vägverket hand om.

- När det gäller kontrollavgiften så behåller vi allt själva, säger Lindberg.

Kommunen fick i fjol in 373 000 kronor. Kostnaderna för parkeringsbevakningen uppgick till 570 000. I kostnaderna ingår även flyttning av fordon, exempelvis skrotbilar, och administrativa kostnader. Nämnas kan att kommunen i fjol flyttade undan 37 fordon.

Ludvika kommun har valt en ganska mild linje gentemot felparkerarna. Sedan 1994 har kommunerna haft möjlighet att ta ut 700 kronor för de allvarligaste felparkeringarna. Nu höjs alltså maxbeloppet till 1 000 kronor.

- Genom ändringen anpassas det högsta beloppet till den förändring i konsumentprisindex som skett sedan beloppet senast justerades år 1994, konstaterar infrastrukturminister Ulrica Messing i en kommentar.

Samtidigt ges kommunerna möjlighet att bättre än i dag göra en skillnad i felparkeringsavgifterna mellan stora och små parkeringsförseelser, framhålls det från regeringen.

Det är ett tiotal kommuner, främst i storstadsregionerna, som har föreskrivit 700 kronor för de allvarligaste förseelserna. Till dessa förseelser räknas att parkera i körfält för kollektivtrafik, att parkera för nära en vägkorsning eller ett övergångsställe och att parkera på en parkeringsplats reserverad för rörelsehindrade utan att ha tillstånd.

I Ludvika har Marianne Bransell i flera år hållit extra kontroll på att reglerna om datumparkering har efterlevts. Speciellt viktigt är detta under vintern och våren när kommunen behöver komma fram med snöröjningsmaskiner och sopmaskiner.

-Vi får rapporter från dem som kör maskinerna och i år har det fungerat kanonbra. Folk börjar väl lära sig att vi är noga med att datumreglerna följs, förmodar Marianne Bransell.

Slutligen kan nämnas att Bransell i dagarna får en kollega. Den nya parkeringsvakten, som tidigare haft ett annat jobb inom kommunen, blev nyligen klar med sin utbildning.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons