Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Högre moms rena dråpslaget"

Annons

Den sista maj gick remisstiden ut för utredningen "Våra skatter". Denna statliga utredning föreslår bland annat en enda momssats med 22 procent.

- Ett dråpslag mot svensk turism för lång tid framöver!

Så beskriver Jämtland-Härjedalen Turisms vd, Håkan Hising, konsekvenserna om förslaget går igenom. Siljan Turisms vd, Anders Bjernulf, håller med.

- Som jag bedömer det så är det här det allvarligaste hotet mot svensk turism på tio år. 1991 fick turistnäringen fick en

tioprocentig momshöjning och hotell och restauranger hamnade i kris, säger Stig Lundqvist i Svensk Turism.

- Det som räddade näringen i Sverige under 1990-talet var krig, terror, flygplanskrascher och en lågt värderad svensk krona.

Verksamheter inom turistbranschen har i dag olika momsatser; på logi är momsen tolvprocent, på transporter sex procent och på liftar tolv procent.

Den vanligaste momssatsen i Sverige är 25 procent och enligt skattebasutredningens förslag ska det i framtiden bara finnas en momssats; 22 procent.

Det skulle få stora och negativa konsekvenser för turistnäringen och slå särskilt hårt mot glesbygden, där turismen ofta är den största utkomstmöjligheten, anser flera bedömare.

Konsekvenserna av en momshöjning är dyrare resor till turistanläggningarna, dyrare liftkort, dyrare boende och dyrare restaurangbesök.

Ansvariga inom turismbranschen ser med stor oro på de effekter det skulle få i konkurrensen om kunderna med Norge, där ingen moms tas ut på logi, transporter eller liftar.

I Spanien är nivån sju procent, i Finland åtta och i Italien tio procent.

- En momshöjning kan innebära ett dramatiskt ras när det gäller antalet besökare. Vi konkurrerar om folks disponibla medel. Man kan välja att göra andra saker för pengarna.

Turismbranschen finner det är märkligt att utredningen går i en riktning som innebär mindre anpassning till övriga Europa när strävan är mer anpassning i de flesta andra fall.

Branschen vill ha samma spelreg-ler som alla andra. Det finns ingen gemensam momssats i något annat land i Europa.

- Jag befarar ett volymbortfall på 15-20 procent, säger Stig Lundqvist. Ett tusental arbetstillfällen är hotade i Dalarna och Jämtland-Härjedalen om riksdagen tar utedningens förslag.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons