Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre löner inte orsak till stora barngrupper

Annons

Fler barn än "normalt" per barngrupp har startat spekulationer om att det är personalens ökade löner som gjort det nödvändigt att finansiera verksamheten med större barngrupper.

- Det finns inget syfte att kompensera löneökningar så, däremot innebär våren alltid att det blir trångt inom barnomsorgen, säger Britt-Marie Pettersson på social- och utbildningsförvaltningen.

- Det tas in fler barn just nu, men det beror på att vi är skyldiga enligt lag att erbjuda plats inom en viss tid, säger Pettersson.

- Det är trångt inom barnomsorgen under vårarna, så är det alltid. I höst går de som är födda -98 till sexårsverksamhet och då blir det automatiskt mindre grupper igen.

Maxtaxan, lagförändringen om rätt till allmän förskola redan från 4 år och rätten att ha barnen kvar på dagis som arbetslös har tillsammans gjort att ett ökande antal barn finns inskrivna i kommunens barnomsorg.

- Det är därför vi fått öppna två tillfälliga verksamheter. För att slippa öppna ytterligare tillfälliga avdelningar har vi just nu fler barn i barngrupperna. Men det handlar inte om ett försök att kompensera ökade personalkostnader med fler barn, försäkrar Britt-Marie Pettersson.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons