Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höger: Privat vård skulle korta köerna

/

Annons

KLAS WESTERGREN, DISTRIKTSORDFÖRANDE I MUF OM VÅRDKÖERNA

I Dalarna har vi bland de längsta operationsköerna i Sverige. Detta av flera olika anledningar, för det första har landstingets pengar använts på ett ineffektivt sätt. Till exempel har man inte välkomnat privata aktörer på marknaden. Detta har lett till att alla patienter har varit tvungna att trängas på de vårdplatser som landstinget har att erbjuda, vilket har lett till att dem har fått vänta oerhört lång tid. Att 12 000 personer står i kö är skandal och en konsekvens av att Socialdemokraterna har fått styra i landstinget i över 80 år.

Som liberal så är det en självklarhet att man låter privata aktörer komma in på marknaden. Det gör att det finns ett större vårdutbud som gör att landstingets verksamhets avlastas. Detta gör att landstinget inte belastas så hårt som det gör just nu utan istället för att stå i kö så kan patienterna välja en privat aktör. Landstinget kan nämligen inte ta emot hur många patienter som helst, något som sossarna tydligen inte insett. Privata aktörer ger även andra positiva resultat. Kvaliteten ökar. Som det ser ut nu så är landstinget det enda vårdalternativet och oavsett vilken kvalitet de upprätthåller så måste patienterna söka sig dit. Man ser tydligt att privata aktörer kortar vårdköerna. I Stockholm vann moderaterna makten 2006, då var köerna på över två år, nu när moderaterna har styrt och öppnat upp för privata aktörer är köerna nere på ca två veckor.

Man måste även kunna ha möjlighet att kunna satsa pengar i sjukvården, och för att man ska kunna göra det så behöver man en bra jobbpolitik och en stark privat sektor som kan förse den offentliga sektorn med skattepengar. En stark privatsektor får man med låga arbetsgivaravgifter och låga skatter, Sossarna uppfyller inga av dessa krav utan för istället en sjukvårdsfientlig politik.

Vi har även en vårdgaranti som innebär att man kan söka sjukvård i ett annat landsting om man stått i kö i över tre månader. Jag anser att det är bättre att landstingen för en dialog med varandra och om det då är ett landsting där operationsköerna är kortare så ska man då kunna ha möjlighet att söka sig dit efter bara några veckor. Det behövs maktskifte i landstinget för patienternas skull!

*Fler privata aktörer som kan erbjuda vård.

* En stark privat sektor som kan förse sjuvården med skattepengar.

* Ge möjlighet till patienterna att söka vård i andra landsting tidigare än efter tre månader.

*Prioritera landtingets pengar till sjukvård före kultur

* Maktskifte och nytt ledarskap i landstinget!

Mer läsning

Annons