Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga utsläpp från Gonäsverket

Annons

När tekniska kontoret mätt de så kallade BOD-halterna i vattnet under maj månad så visade det sig att riktvärdena flera gånger hade överskridits. Vid det andra mättillfället i maj så det 49 milligram/liter syreförbrukande BOD i utgående vatten mot tillåtna 25 milligram. Vid det fjärde mättillfället var man på rätt sida gränsen igen. Detta har man anmält till länsstyrelsen.

Det är samma gamla bekymmer som spökar, bryggeriavfallet från Spendrups bryggeri.

- Det är som det brukar en olycklig kombination av att Spendrups kör för fullt och så kom det in smältvatten i systemet, konstaterar VA-chefen Tommy Brolin som betraktar överskridandet som ofarligt för sjön Väsman då allt avlopp passerat igenom alla reningsstegen.

Eftersom Spendrups produktion ökar ännu mer under juni och juli så tar man bort en del av bryggeriavfallet. Det handlar om slattar som blir kvar efter produktion av olika drycker samt returvaror som passerat datumgränsen som korkas upp och blir avfall. Detta ska nu köras i tankbil och restprodukterna tappas istället direkt i rötkammaren i Gonäs reningsverk. Att tekniken skulle kunna fungera visar en rapport från IVL där man 2001 provade metoden med rötning av bryggeriavfall i rötkammmaren Gårlångens reningsverk.

Slår detta väl ut så kommer Spendrups och kommunen att fortsätta med detta fram till den nya förreningsanläggningen i Grängesberg står klar våren 2007.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons