Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kostnader för vård på institution

Annons

- Verksamheten bedrivs inte på det mest effektiva sättet, bedömer revisorerna.

Borlänge har jämförts med Nyköping och Piteå. Liksom Borlänge är det medelstora städer med färre än 40 procent sysselsatta i industrin.

Jämförelsen visar att Borlänge har betydligt högre kostnader för familje- och individomsorg. Detta gäller även om man tar hänsyn till strukturella skillnader mellan kommunerna.

- Vi ligger 25 procent "fel", konstaterar socialchef Carl-Gunnar Höij.

Siffrorna är inte någon nyhet för honom. Att kommunen har kostsamma placeringar är känt sedan tidigare.

Vid kommande sammanträden ska rapporten tas upp och diskuteras ingående i socialnämnden. Revisorerna konstaterar att det går att fördjupa sig i skillnaderna mellan kommunerna. Någon förklaring pekar de inte på. Ekonomen på förvaltningen jobbar för närvarande med att söka möjligheter att göra jämförelser med andra kommuner.

- Revisorerna har inte heller kommit till någon slutsats om varför vi ligger högre, säger Kristina Svensson, socialnämndens ordförande.

Borlänge kommer även på andra sätt att jobba vidare:

- Saker som är intressanta att jobba med är att ta fram en strategi för barn- och ungdoms- vården. Vi har tidigare gjort en för missbruksvården. Den har betytt mycket, säger Carl-Gunnar Höij.

Kristina Svensson menar att det är viktigt att försöka ta reda på varför Borlänge har högre kostnader. Att det skulle bero på en svårare social problemtik tror hon inte:

- Jag tror inte att det är jobb-igare i Borlänge.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons