Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga byggkostnader oroar HSB

Annons

Bygget i kvarteret Frej är nu ute på räkning. HSB planerar 14-16 hyreslägenheter i hörnet Sveagatan-Målaregatan, med affärslokaler i bottenplan.

När en byggstart kan bli av är oklart, arbetet med detaljplanen ska först slut-föras. HSB hoppas att inom den närmaste tiden få en prislapp på bygget. Ett antal som är intresserade av de planerade bostäderna har hört av sig.

Att det råder högkonjunktur i byggbranschen har Leif Jonsson märkt:

-Många har så mycket jobb, att man knappt har tid att räkna på nya jobb. Det är svårt att få fram bra priser. Det är dyrt att bygga i dag, det hatt gått väldigt fort de senaste 1,5 åren, säger Leif Jonsson.

Som säger att priserna också stigit betydligt i Dalarna, även om det finns en viss eftersläpning jämfört med storstadsområdena.

Ett annat bekymmer som Jonsson ser, det är besluten om minskat statligt stöd till bostadsbyggandet. Något som innebär fördyringar.

De 13 radhusen i Årby ligger närmare i tid. HSB undertecknar inom kort ett exploateringsavtal med kommunen. I dagsläget finns fem intressenter. Det behövs ytterligare ett par innan byggandet påbörjas. En annan förutsättning är att markförhållandena är stabila, geotekniker har kontroll på detta.

Hans Grandin, Sveriges Byggindustrier, konstaterar att det byggs en hel del. Han säger att ett problem är leveranstiden på material.

- Man kan inte räkna på jobb, utan att veta att man har material. Det kan handla om ett halvår i vissa fall, har jag hört. Kommer det då ut förfrågningar som är kortare kan man inte räkna. Men arbetskraft finns det.

Hans Grandin säger att marknaden är annorlunda i dag:

-Det har varit tradition att det stått byggare runt hörnet och väntat. Men så är det inte nu.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons