Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid för holkar

Annons

För tredje året i rad samlades man i tisdagskväll hemma hos Ingrid Samuelsson i Forsbo för att bygga fågelholkar. Omkring trehundra holkar har det blivit och det syns ute i markerna där flyttfåglarna just nu är aktiva för att hitta boplatser.

- Vi sätter också ut saltstenar och försöker vårda vårt jaktvårdsområde så bra vi kan. Precis som de flesta andra viltvårdsområden, säger Örjan Eriksson, ordförande för Fjägeråsens viltvårdsområde.

Den snart sextio år gamla jaktföreningen har ett åttiotal jägare som löser jaktkort varje år. Riktigt så många är det inte som spikar holkar men det är inget fel på intresset.

- Vi har ett litet projekt med svenskhare som vi har satt ut på markerna. Det drivs av Åke Nylund som är en riktig eldsjäl, säger Örjan Eriksson.

Förutom vanliga fågelholkar produceras det även större holkar för knipor och man börjar också att titta på hur man ska få fler ugglor att häcka på föreningens marker. Men holkar för fladdermöss är inte aktuellt.

Ett tjugotal fågelarter trivs i holkar. Tänk på att holkar även är utmärkta boplatser vintertid. Två till fyra meters höjd är en bra placering för holken när det gäller mindre fåglar. Men flugsnapparen vill ha två till tre meters höjd och kniporna två meter.

Bli inte ledsen om flugsnapparen - som kommer sist av flyttfåglarna - slänger ut talgoxar och blåmesar ur boet. Flugsnapparen kan offra sitt liv i kampen för en boplats och är även en stor bigamist som genast uppvaktar en ny hona när han fått den första att ruva på ägg.

Tänk på att starar är kollektiva varelser som gärna bosätter sig nära varandra. Det finns starholkar av många olika modeller både som höghus och radhus.

Tänk på att många fåglar uppskattar skugga och att holken inte placeras för nära något klättervänligt för rovdjur. Använd spikar av aluminium som inte skadar sågklingor och slå inte in spiken helt i trädet. När trädet växer drivs spikskallarna igenom upphängningsbrädan.

Tillverka holken i trä och måla den inte - i varje fall inte invändigt. Slutligen - njut av av fågelsången och vetskapen om att det är du som gjort det möjligt för fåglarna att bosätta sig där du vill.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons