Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög stämning på multikultifesten

Annons

1986 kom de första flyktingarna, iranier, till Orsa och sedan dess är det ungefär 300 flyktingar som kommit hit. Nu finns 150 personer med utomeuropeisk bakgrund i Orsa, bland dem de 46 flyktingar som kom hit 2006. De flesta av dem är somalier, några från Irak och Afghanistan.

- Alla som kommer hit har fått uppehållstillstånd, berättade Sara Källgarn som arbetar på kommunens integrationsenhet.

Flyktingarna deltar i ett tvåårigt introduktionsprogram, då de läser svenska, får samhällsinformation och praktiserar på olika arbetsplatser.

Multikultifesten lockade ungefär 150 personer. Arrangörerna hade räknat med fler, men nu visade det sig att många av de inbjudna flyktingarna uteblev, då muslimerna har en sorgemånad. Några kom dock i alla fall, bland dem Intisar Sahrab, som flyttade från Bagdad, i Irak, till Orsa 2002. Intisar har funnit sig väl tillrätta i Orsa där hon fått många vänner. Intisar har öppnat en matbutik, där hon säljer livsmedel med smak från orienten.

- Jag har många svenska kunder.

Intisar är troende shiamuslim men hon besöker ofta kyrkan i Orsa.

- Om livet känns lite tungt går jag till kyrkan och sätter mig en stund, då brukar det kännas bättre.

För två månader sedan kom Afaf Abbas till Orsa, också hon från Bagdad. Afaf är sunnimuslim men här i Orsa spelar det inte så stor roll om det är sunni eller shia. Intisar och Afaf har blivit bästa vänner.

Multikultifesten började med knytkalas. Där fanns svenska klassiker som Janssons frestelse och gubbröra men också polsk surkål, många olika pajer och sallader, italienskt och tyskt bröd och mycket annat gott. Det stod heller inte på förr-än faten var renskrapade.

Klezmerbandet Emera spelade judisk folkmusik, som Nadja Gustafsson ledde dansen till. Senare på kvällen spelade reggaebandet Livelihood från Stockholm.

- Syftet med festen är att träffas och ha roligt, förklarade Ulrika Olsson, som är aktiv i kulturföreningen och så blev det också.

Stämningen var hög, så visst var det en rolig multikultifest.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons