Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög nota för fler uppehållstillstånd

Annons

Statens kostnader för migrationsområdet växer snabbt. 2010 beräknas de till 12,2 miljarder kronor, en fördubbling från 2005.

Inte bara mängden asylsökande ökar, utan också andelen som får uppehållstillstånd.

Svensk migrationspolitik förändrades den 1 april i fjol, då dels en ny utlänningslag började gälla, samtidigt som utlänningsnämnden ersattes av ett domstolsförfarande.

I samband med detta steg kraftigt den andel asylsökande som i Migrationsverkets första prövning beviljades uppehållstillstånd, visar en genomgång TT gjort.

Åren före lagändringen (2003 till 2005) fick i genomsnitt 13 procent av de sökande stanna.

Under 2006, då det nya systemet började gälla, beviljades däremot 42 procent uppehållstillstånd. Migrationsverkets prognoser för åren 2007 till 2010 pekar mot en nivå på runt 40 procent bifall. Samtidigt har mängden sökande mer än fördubblats sedan 2005.

Mycket få sökande klassas som flyktingar och får asyl. I stället får de flesta stanna på grund av "synnerligen ömmande omständigheter," det begrepp som ersatt det gamla "av humanitära skäl."

Vad det nya begreppet betyder i praktiken är inte helt klart. Migrationsverket har tolkat det i en rad praxisbeslut, men en tolkning i Migrationsöverdomstolen dröjer.

Enligt Isaksson är det nya begreppet egentligen väldigt strikt. Den stora ökningen i andel uppehållstillstånd beror i stället på att praxis gentemot sökande från Irak blivit mycket mer tillåtande, i takt med att situationen i landet förvärrats.

Samtidigt har irakiernas andel av de sökande ökat kraftigt. De väntas i år utgöra hälften.

Förändringarna får hur som helst stora konsekvenser i stat och kommun.

Enligt nedläggningsdömda Integrationsverket blir det "mycket svårt" för kommunerna att ta emot dem som väntas få uppehållstillstånd de närmaste åren.

Myndigheterna räknar med att omkring 40 000 migranter och flyktingar tar sig hit 2007 och lika många 2008. Från 2009 dalar prognoskurvan något till 35 000 sökande och 2010 till 32 000.

Efter prövning resulterar siffrorna i 31 500 uppehållstillstånd 2007, och någonstans mellan 30 000 och 40 000 per år fram till 2010, enligt myndigheternas budgetunderlag till regeringen.

Migrationsverket begär där 2 miljarder kronor extra de kommande tre åren. Integrationsverket bedömer att statens kostnader för mottagningsersättningen till kommunerna stiger från 3 miljarder 2006 till 5,9 miljarder 2010.

Den ersättningen har i sin tur kommunerna under fler år dömt ut som alldeles för låg. Enligt beräkningar går 94 procent åt enbart till försörjningsstöd. Resten ska räcka till undervisning, praktikplatser, tolkar och anhöriginvandring.

TT

Mer läsning

Annons