Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög nota för fler uppehållstillstånd

Annons

Statens kostnader för migrationsområdet växer snabbt. 2010 beräknas de till 12,2 miljarder kronor, en fördubbling från 2005.

Inte bara mängden asylsökande ökar, utan också andelen som får uppehållstillstånd.

Svensk migrationspolitik förändrades den 1 april i fjol. En ny utlänningslag började gälla samtidigt som utlänningsnämnden ersattes av ett domstolsförfarande.

I samband med detta steg kraftigt den andel asylsökande som i Migrationsverkets första prövning beviljades uppehållstillstånd, visar en genomgång TT gjort.

Åren före lagändringen (2003 till 2005) fick i genomsnitt 13 procent av de sökande stanna.

Under 2006, då det nya systemet började gälla, beviljades däremot 42 procent uppehållstillstånd. Migrationsverkets prognoser för åren 2007 till 2010 pekar mot en nivå på runt 40 procent bifall. Samtidigt har mängden sökande mer än fördubblats sedan 2005.

Mycket få sökande klassas som flyktingar och får asyl. I stället får de flesta stanna på grund av "synnerligen ömmande omständigheter," det begrepp som ersatt det gamla "av humanitära skäl."

Vad det nya begreppet betyder i praktiken är inte helt klart. Migrationsverket har tolkat det i en rad praxisbeslut, men en tolkning i Migrationsöverdomstolen dröjer.

Den stora ökningen i andel uppehållstillstånd beror enligt Isaksson på att praxis gentemot sökande från Irak blivit mycket mer tillåtande, i takt med att situationen i landet förvärrats.

Samtidigt har irakiernas andel av de sökande ökat kraftigt. De väntas i år utgöra hälften.

Han anser att oavsett om det kommer många flyktingar ett år och färre ett annat så ska Sverige klara av kostnaderna.

Därför är det, enligt honom, viktigt att kommunerna tar sitt ansvar när det gäller att ta emot de som får uppehållstillstånd, men också att migrationsminister Tobias Billström i EU driver frågan att andra länder tar emot fler flyktingar.

Fredrik Malm tror att de växande kostnaderna kan komma att leda till krav på skärpt flyktingpolitik både från partier i och utanför riksdagen.

TT

Mer läsning

Annons