Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög fart på brädan

Annons

Tänk på en skateboard, som är lite längre än normalt. Då har du en longboard, som gjord för att åka fort i Gagnefs kurviga backar.

- Longboard är mer skön åkning och inte så mycket trick som vanlig skateboard, säger Mattias Norström, en av arrangörerna bakom lördagens downhill-tävling för longboards.

Från toppen av Tallbacksvägen startar de 50 åkarna och sen är det 600 sköna meter ner till målet vid flottbron. Hastigheten under provåken har legat någonstans runt 60 km/h och ungefär en minut efter start landar åkarna vid flottbron.

- Länsstyrelsen har gett oss tillstånd till tävlingen, eftersom vi måste stänga av trafiken, säger Mattias Norström.

Arrangörerna hoppas att inte bara intresserade skateboardåkare ska finnas i publiken på lördag.

- Mellan klockan tolv och två blir det provåk och när provåken är klara kör vi den riktiga tävlingen fram till klockan fyra på eftermiddagen.

För sju år sedan började Mattias Norström tillverka longboards i Gagnef.

- Det fanns inga longboards att köpa när jag ville ha en. Då bestämde jag mig för att själv börja bygga longboards med de kunskaper jag hade om hur man laminerar trä, säger Mattias.

Nu bor Mattias Norström i Göteborg och det som började med en träplanka har slutat som ett eget longboardmärke.

- Tanken med tävlingen är att locka de åkare som kör med mina brädor till platsen där allt började, säger Mattias, som också menar att det finns kopplingar till gamla tider.

- Jag ser många likheter mellan min morfars arbete som flottare bland stockarna på älven och den teknik jag har när jag står på brädan.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons