Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög al-Qaidaledare påstås dödad

Annons

Amerikanska och irakiska styrkor har dödat ledaren för en al-Qaida-anknuten väpnad grupp, uppgav Iraks vice inrikesminister Hussein Kamal på torsdagen. Enligt viceministern dödades Abu Omar al-Baghdadi i en strid norr om huvudstaden Bagdad.

USA:s militäre talesman överstelöjtnant Christopher Garver ville inte kommentera uppgiften men sade att en "framgångsrik" operation mot al-Qaida skulle kungöras senare på torsdagen vid ett pressmöte.

Garver underströk att presskonferensen ämne inte blir Abu Ayyub al-Masri, al-Qaidas ledare i Irak. Irakiska tjänstemän har hävdat att al-Masri dödades i en intern strid mellan rebeller norr om Bagdad för några dagar sedan. USA-militären har inte kunnat bekräfta detta. Något lik har heller inte påträffats.

Abu Omar al-Baghdadi var enligt viceminister Kamal ledare för Islamiska staten i Irak, en grupp som al-Qaidas irakiska gren och andra sunniarabiska grupper bildades i höstas. Gruppen har tagit på sig en rad attacker, bland annat masskidnappningar, sprängdåd och nedskjutningar av amerikanska helikoptrar. Nyligen inrättade den också en irakisk skuggregering.

TT

Mer läsning

Annons