Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höet hässjat i Hjortnäs

Annons

Det yrde och dammade om höet som skulle upp på hässjorna.

Britt Spånberg från Drevsjö i Norge var en av tjugotalet norrmän som kommit resande för att svinga högaffeln.

- Stråna ska helst ligga åt samma håll, då går det lättare, förklarade hon.

Dagen innan anlände hon och de andra medlemmarna i norsk-svenska Dalarna-Femunds forkörarförening till nattlägret hos värden Lasse Björk i Hjortnäs. Då hade de färdats hela dagen med hästar och vagnar från Kullsbjörken via Tällberg.

- Det viktiga med föreningen är historien, hästarna och sammanhållningen, förklarade Britt Spånberg.

Hjortnäsbon Erik Sjögren var en av dem som kommit för att titta på. Han var med på den tiden det hässjades hö "på riktigt" och kände sig nästan frestad att få hugga i igen.

- Jag har fortfarande kvar mina känslor för höbärgningen. Tänk att få sitta och fika i en hög med hö, det var nåt visst. Eller att krypa in under en hässja när det började regna.

Medan hästar och forkörare jobbade på med höet pågick andra aktiviteter ett stycke bort. Norska och svenska spelmän stod för underhållning medan Karin Anngård och andra Hjortnäsdamer rörde i öspagrytorna. Dessutom delade Hoff Sven Hedlund ut ett hedersmedlemsskap i föreningen Tröskverksmuseets vänner. Det gick till sommarbybon Lasse Bengtsson, som är bekant från nyheterna i TV4.

- Det är verkligen ett erbjudande jag inte kan säga nej till. Det är ett fint museum och kul att någon tar sig an vår kulturhistoria, sade han i sitt tacktal.

Något specialintresse för just tröskning erkände Lasse Bengtsson att han inte hade, men att han ändå gärna kommer att utnyttja sitt fria inträde till museet i framtiden.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons