Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeymat för hungriga tonåringar

Annons

Mikael Nordin står i Jonsboskolans kök i Långshyttan och steker falukorv. Han har ett försvarligt antal skivor att steka, det ska räcka till 700 portioner. Förutom spelarna som deltar i Södra Dalarnas cup ska även deras ledare och administrativ personal ha mat.

Tillsammans med Reine Last ser han till att deltagarna får två mål mat om dagen samt frukost och kvällsmacka. Mikael och Reine är ett gammalt radarpar som helst har köket för sig själva.

-Vi har jobbat ihop sedan Dalarocken och vet hur den andre fungerar, förklarar Mikael Nordin.

Spelar man hockey hela dagarna är det viktigt med kost rik på kolhydrater. Minst lika viktigt, enligt Mikael Nordin, är att göra sådan mat som ungdomarna äter.

-Annars får det inte i sig den näring de behöver.

Menyn består därför av pasta, köttbullar, lövstek, schnitzel och liknande. Fisk fungerar tydligen också. En av dagarna serveras stekt rödspätta.

Det svåraste med att laga mat till så många är att allt ska vara färdigt samtidigt, enligt Mikael Nordin.

Reine Last rengör en gryta där han har kokat 70 liter brunsås.

Hur många kryddmått salt har man till en sådan sats tro?

-Vi pratar i termer av nävar. Recept jobbar vi inte efter. Vi kör mer på känsla, blir Mikael Nordins svar.

Killarna i hockeylaget Holmen/Kongsberg utanför Oslo är nöjda med maten. Även om det förstås är mest snack om taktik på träningarna har tränaren även pratat med ungdomarna om kosthållningen.

-Det är viktigt att äta regelbundet och inte äta så mycket socker. Vanlig norsk husmanskost som till exempel får i kål är bra, säger Magnus Wallentin.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons