Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyfamilj hittar hem

Annons

Vad gör man när man har två söner som älskar att spela hockey? Jo, man flyttar till Leksand förstås.

Varje år har Leksands kommun kontakt med familjer som funderar på att flytta hit tack vare hockeyn. Familjen Sjöström är först ut att ta steget år 2003.

- Inte mer än fem minuter från ishallen har varit vår paroll. Vi har utgått från ishallen och nu snurrar vårt liv kring den, säger mamma Lotte Sjöström.

Att närheten känns extra viktig kan man förstå när pappa Lasse berättar om hockeyträningarna när familjen bodde på Utö i Stockholms skärgård.

- Då fick vi vara hemifrån ett dygn för att kunna passa båttider med träningstider.

- När vi bestämde oss för att flytta från Utö till Västerhaninge för bättre träningstider för grabbarna, var det öbor som inte tyckte vi var riktigt kloka, fortsätter mamma Lotte med ett skratt.

Kloka eller inte. Nu är det hockeyn som fått familjen att flytta igen.

Efter att för tredje året i rad ha deltagit i Bengt "Fisken" Olssons hockeyskola i Furudal åkte familjen i somras genom Leksand på hemvägen och tycke uppstod.

- Vi kände oss hemma direkt, men bestämde att vi skulle återkomma i november. Gillade vi läget då var det inga problem resonerade vi, berättar Lotte.

- Det var grått och kulet när vi åkte upp, men precis när vi passerade Avesta bröt molntäcket upp och solen strålade ner på Dalahästen som står där. Jag såg det som ett gott omen, skrattar Lars.

Sedan gick allt med en rasande fart. Fyra intensiva dagar tillbringade familjen i Leksand. Stuga hyrdes i Plintsberg, sönerna Hampus och Jesper provspelade för platser i LIF:s pojklag, goda vännen Doris Olsson guidade familjen runt om i kommunen och innan hemfärd hann man också med att lägga ett bud på ett hus på Åkerö.

Redan nästa dag var husköpet klart. Jobb fanns på Green Hotel i Tällberg. Lars är kock och Lotte jobbar som receptionist och marknadsförare.

Det låter väldigt enkelt att bryta upp?

- Ibland måste man våga. Vi hade det bra i Stockholm, det var inte det. Men här är allt mycket enklare. Pojkarna kan själva gå till träningen, det är nära till skidspår och slalom och hockeyn är en del av samhället. Det passar oss perfekt! säger Lotte och Lasse Sjöström.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons