Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeycup tjuvstartar 100-års firande

Annons

När blev då ishockey en av idrotterna i Säters IF? Jo, den 12 januari 1950 bildades Säters IF ishockeysektion.

I Säters Tidnings referat från den14 januari 1950 skrivs att nu får Säters IF taga den nya sporten ishockey under sina vingars beskydd.

Beslutet var enhälligt, men togs först efter en hetsig diskussion som var på gränsen att urarta. Efter en timmes debatt kunde dåvarande ordföranden Per Dahl slå klubban i bordet och den nya sporen var upptagen i föreningens verksamhet.

Men det var redan 1946 som det började talas om ishockey i Säter. Bandyklubben hade då fått en landbandybana och förhoppningar väcktes om att införa ishockey.

Första hockeysargen i Säter restes i december 1949 med bistånd från Säters industrier. Belysningen skänktes av Säters väveri.

Den första hockeymatchen spelades 14 januari 1950 då ett 30-tal ungdomar tränade och man fick hjälp från Hedemoras hockeylag.

Säters Tidning skrev: "Vad ishockeybanan betyder för ungdomarna är lätt att räkna ut då Säter tidigare varit vanlottad när det gäller sunda nöjen för ungdomen."

I första seriespelet i dåvarande division tre fick Säter möta bland annat Vikmanshyttan, Långshyttan, Hedemora och Stora Skedvi. Första matchen spelades mot Krylbos B-lag och det blev förlust med 6-1.

Sedan 1960-talet har ishockeyn i Säter haft en fin utveckling. Konstfrusna banan kom 1970 och för A-laget blev det spel i division två med små kortare perioder i division tre.

Säsongen 1982-83 blev det play-off spel för kval till division ett. Det stora lyftet för ishockeyn kom med ishallen 1985.

I Säter har det fostrats många duktiga spelare med bland annat representation i tv-pucken och högt upp i seriesystemet, bland andra Lars-Erik Esbjörs, Patrik Hjamarsson, Urban Larsson, Per Ljusteräng, Jocke Backlund, Janne Öhman, Markus Lilja och nu senast Johan Skinnars.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons