Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hobby som blev konst

Annons

Han var född 1903 och hörde till den gamla stammen som fick se till att själv sysselsätta sig när arbetsdagen var över. Eriks val blev rotslöjd.

I stället för att, som många av dagens människor gör - slöa och titta på tv, ägnade han sig åt en hobby som ännu 17 år efter hans död kan glädja andra.

Helsings Erik, som han kallades, lämnade efter sig en mängd föremål tillverkade av björkrötter.

I hemmet i Kyrkbyn, Gagnef tog en ofattbar mängd brudkronor, broscher, korgar, kakfat, sockerskålar, armband och andra saker form i hans konstnärliga händer.

Det var ingen liten möda han tvingades att lägga ned för att skapa föremålen. Rottrådarna skulle samlas in och klyvas. Efter att märgen tagits ur skulle trådarna läggas i vatten för att bli mjuka och hanterbara. De största föremålen kunde ta månader att förfärdiga.

Men det syns på alstren att det var ett kärt arbete. Trots att Erik hade problem med synen handlar det om ett handarbete av högsta kvalitet.

En del av resultaten av Eriks rotslöjdande har under en tid visats i Gagnefsbiblioteket. Nu finns de januari ut i Mockfjärdsbiblio-teket.

Alla som har det minsta intresse av vackra saker bör ta en titt på en del av det som Erik Helsing skapade. Ytterligare en mängd vackra föremål finns hos sonen Hans i Gagnef.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons