Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjulbäcksbrand utreds av experter

Annons

Tre och en halv månad har nu hunnit gå sedan fyra ungdomar var mycket nära att mista livet när den stora gården i Hjulbäck eldhärjades. Åtta ungdomar från Nås, Björbo och Borlänge fanns på gården och hade gått och lagt sig. Fyra av dem valde att sova i ett mindre gårdshus medan de övriga fyra befann sig i bostadshuset.

Vid fyratiden på morgonen upptäckte två av dem som sov i bostadshuset att det brann i det mindre gårdshuset. De rusade ut och lyckades väcka sina kamrater, något som med största säkerhet räddade deras liv. Fyra av ungdomarna fördes till Falu lasarett varav en fick föras vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för sina brännskador.

Sedan dess har polisen försökt att utreda brandorsaken genom att bland annat förhöra samtliga åtta personer som befann sig på gården. Delar av avspärrningarna har nu tagits bort medan resterna av den mindre gårdsbyggnaden fortfarande är avspärrade.

- Förhören har inte gett någon klarhet i händelsen eftersom deras iakttagelser går isär på flera punkter, säger Lena Kruse vid Malungspolisen som leder utredningen.

Uppgifterna gäller bland annat om en infravärmare varit påslagen eller inte och även om ett badlakan i så fall hängt i närheten av infravärmaren.

- Där går uppgifterna isär. Det enda vi med säkerhet vet är att det har rökts i byggnaden, säger Lena Kruse.

Utredningen gäller misstankar om allmänfarlig vårdslöshet men det finns också indikationer på att polisen kan ha misstankar om att branden varit anlagd. Enligt Lena Kruse är anledningen till att prov skickats till SKL att analysera om det finns spår av brännbar vätska i brandresterna.

- Vi måste hålla alla vägar öppna och det finns i dagsläget ingen riktad misstanke. Så länge vi inte fått fram brandorsaken går utredningen ändå vidare och nu väntar vi i första hand på analyssvaren från SKL, säger Lena Kruse.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons