Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjorthagen får skön sjö

Annons

Hjorthagen, Leksands ansikte mot riksvägen, är i stort behov av en grundlig skönhetsbehandling.

-Många invånare är kritiska till att området ger besökare ett närmast avskräckande första intryck av Leksand, säger kommunens naturvårdare Staffan Müller.

Under gårdagen inleddes arbetet med att förvandla Hjorthagen till en tillgång för kommunen och dess invånare. Om allt går som planerat blir sjön klar nästa fredag.

-Kommunen satsar 195000 kronor och vi har hos Naturvårdsverket ansökt om 400000 för att fullfölja det här lokala naturvårdsprojektet genom att omvandla området till en pedagogisk naturvårdsyta, berättar Staffan Müller och tillägger att det handlar om ett arbetsmarknadsenhets- eller AME-projekt.

I anslutning till vattenspegeln och en planerad grusad vandringsled vill kommunen anlägga en bärskog med bärbuskar och - träd, exempelvis nypon, hägg och rönn, en ädellövskog, ett fågelbuskage, en sumpskog samt en ek- och enebacke.

-Ekbacken planerar vi att anlägga med hjälp av en del av de jordmassor som Leksandsbostäder schaktar bort från planerade och pågående byggen, förklarar naturvårdaren.

- Ungefär 5000 kubikmeter har vi användning för.

Massorna, såväl jorden som den dy som just nu grävs upp, ska bearbetas med ett stubbfräsningsaggregat och slätas ut så att marken mellan naturbiotoperna kan nyttjas som äng och slås med vanliga jordbruksredskap.

-Därmed skapar vi ett lättskött, vackert, intressant och pedagogiskt användbart område. Den konstgjorda sjön kommer dessutom att fungera som en extra reningsdamm för en del av det smält- och ytvatten som annars skulle rinna rakt ut från Noret till Limsjön och älven, säger Staffan Müller.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons