Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtsjuk jagades med kniv

Annons

Det slutade med att han själv jagades med kniv i Åhlénsgaraget i Falun.

Den 43-årige mannen hade ertappats för snatteri. Han och en kvinna stod och bråkade när 63-åringen kom förbi och försökte gå emellan. Kvinnan lämnade då platsen och den 43-årige mannen började i stället jaga den hjärtsjuke mannen genom garaget.

Snattaren, som sannolikt var drogpåverkad, hann ikapp mannen och började hugga med en kniv mot 63-åringen, som kunde värja sig med käppen. Han försökte tillkalla hjälp, men första bilen som åkte förbi i garaget, stannade inte. Knivmannen fortsatte att hugga med kniven i ungefär två minuter innan 63-åringen lyckades fly. Han har sedan händelsen inträffade för ungefär en månad sedan mått mycket dåligt och endast vågat gå ut en gång. Hjärtproblem har även blivit värre.

Tingsrätten anser att knivmannen måste haft som avsikt att skada 63-åringen, men att knivmannen gjort begränsade försök, eftersom han är fysiskt överlägsen den hjärtsjuke mannen, och skulle kunnat komma åt 63-åringen med kniven om han ansträngt sig maximalt.

63-åringens version stöds av två vittnen.

43-åringen säger att 63-åringen angrep honom med käppen och att han tagit upp en kniv för att försvara sig. Han säger sig inte att ha gjort några utfall med kniven.

Tingsrätten anser dock att bevisningen mot knivmannen är övertygande. 43-åringen har ett långt straffregister, har allvarliga narkotikaproblem och saknar fast bostad. För närvarande är han bokförd i Karlstad.

Han döms för försök till grov misshandel och snatteri. Sedan tidigare hade knivmannen en villkorlig dom. Den förverkas nu och i stället döms han till sex månaders fängelse. Han ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till 63-åringen.

CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons