Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtintensiven stängs 5 maj

Annons

Det säger Lisbeth Isaksson, verksamhetschef vid medicin-geriatriska kliniken.

Hjärtintensiven med fyra platser nära akuten stängs av besparingsskäl. På medicin blir det sex platser för hjärtpatienter.

På Hiva har 16 personer arbetat, på den nya hjärtsektionen kommer det att räcka med nio personer. Anledningen är att man här kan ta hjälp av personalen på medicin.

- Den nya organisationen med en hjärtsektion ger i år besparingar på 4,5 miljoner kronor. Räknat på helår kommer besparingen att bli sju miljoner. Personalkostnaderna minskar liksom lokalkostnaderna och övriga driftskostnader, förklarar Lisbeth Isaksson.

På grund av sparkraven försvinner sammanlagt 12,9 tjänster vid akuten och de två vårdcentralerna i Ludvika från den 1 maj. All berörd personal har fått söka om sina tjänster. När nedskärningen offentliggjordes i början av mars sades att det inte skulle bli några uppsägningar av fast personal, däremot var jobb för vikarier i fara.

- Som det ser ut får även vikarierna jobba kvar. En anledning är att flera av våra yngre anställda är gravida. På en avdelning har vi fem anställda som snart ska ha barn, upplyser Lisbeth Isaksson.

Med vissa undantag är det klart med personalens tjänster i den nya organisationen. Från hjärtintensiven följer sju av de anställda med till nya hjärtsektionen.

- Jag är glad att så många flyttar med. Övriga som jobbat på Hiva erbjuds jobb på Ludvika norra vårdcentral inklusive medicinakuten. Flera av dem väljer att vara kvar på medicinakuten och den nya organisation som skapas där, säger Isaksson.

Frågan som kan ställas är om det är någon mening med att öppna en hjärtsektion på medicin. Detta med tanke på att det i landstingets stora sparpaket diskuteras att ta bort samtliga 28 vårdplatser på medicin. Patienterna ska i stället hänvisas till Falun.

- Vi vet ännu inte om det kommer ett beslut om nedläggning. Men om det skulle komma så tror jag inte att det är praktiskt möjligt att genomföra det redan 2005. Det går inte att avveckla verksamhet hur snabbt som helst, framhåller Lisbeth Isaksson.

Hon tillägger att det från Ludvika lagts ett nytt förslag som innebär att ett visst antal medicinplatser behålls. Enligt Lisbeth Isaksson krävs det medicinplatser även på den typ av så kallat närsjukhus som ska finnas i Ludvika i framtiden.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons