Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnspöken orsak till brutal misshandel?

Annons

Åklagaren påstår att de ska ha drabbats av hjärnspöken efter långvarigt drogbruk och trott att kvinnan var en utsänd spion från ett annat gäng.

Det låter torrt när åklagare Katarina Lindström läser upp läkarintygen som redovisar de drygt 50 skador den 23-åriga kvinnan åsamkats.

En närmast oändlig uppräkning av medicinska termer. Men det krävs inte mycket fantasi för att inse vidden av de händelser som ligger bakom.

Under gårdagen behandlades endast händelserna förknippade med misshandeln av 23-åringen den 11 juli.

23-åringen ska ha träffat bröderna några dagar innan. Hon var gammal klasskamrat med den yngre och var även en smula intresserad av honom. De var tillsammans i hans bostad, men också vid brödernas sommarstuga. Där på onsdagen den 10 juli började det gå snett och han fick för sig att det var folk runt stugan och att hon tagit dit dem. 38-åringen kommer dit och de lyckas övertala 24-åringen att följa med hem. Där tror han att folk skjuter utanför huset.

Den äldre brodern kom på onsdagskvällen och får veta att 23-åringen är med de som är efter bröderna. Dagen efter slår utfrågningarna över i brutalt våld.

I sovrummet ska hon först ha fått ett kraftigt slag mitt på hjässan. Blod rann ur öron och ögon. Hon lyfts upp på ett lakan på golvet, får en trasa över munnen och misshandlas under lång tid.

Hon slås på armarna och benen med ett järnrör, hon blir slagen i ansiktet, möjligen med en hammare så att okbenet krossas.

Hon misshandlas tills hon blir medvetslös. När hon vaknar får hon hjälp att tvätta sig. Därefter ger de sig på henne en gång till.

I pannrummet ska bröderna ha satt fast hennes händer vid ändarna på en planka med tejp och metalltråd. Där ska de ha slagit en spik i hennes ena hand, som dock inte gick helt igenom. Hennes blod fanns på plankan. De ska också ha hotat henne med en motorsåg, som vid något tillfälle kom åt hennes ansikte.

Hon stannar hos bröderna ända till på söndagen då hon fick skjuts hem av en annan person. Den yngre av bröderna kommer dock hem till henne på söndag kväll och duschar.

Även efter hon släpptes hade 23-åringen tät kontakt med de åtalade, bland annat med kärleksfulla SMS och mobilsamtal.

- Hon spelade ett farligt spel för att undvika att bli angripen, menade Lindström.

Först på måndagen anmälde hon via sin styvfar händelsen och först på sjukhuset vågade hon berätta vem som gjort det.

Vad var då motiven för en sådan grym behandling?

Ett ska ha varit ett halssmycke som försvunnit från den 32-åriga broderns dotter.

- Det låter långsökt, men motivet har inget med verkligheten att göra, menade Lindström.

Det andra ska ha varit att 23 -åringen blandat heroin i brödernas amfetamin, alternativt stulit av det.

Det sista och starkaste ska ha varit att de känt sig hotade av den 21-åring som rånade bingohallen förra året. Denne var då på rymmen från fängelset.

Som stödbevisning presenterade Lindström utdrag från de mobilsamtal som ringts som visar att bröderna använt 23-åringens telefon.

Rättegången fortsätter i dag. Den kommer att pågå i flera dagar och den sista dagen beräknas till december.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons