Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälporganisationer i Darfur tystas

Annons

De flesta hjälporganisationer i Darfur talar inte öppet om den humanitära situationen i den våldsamma regionen av rädsla för att äventyra hjälparbetet eller att slängas ut, visar en undersökning av Reuters Alertnet.

Fyra av fem internationella hjälporganisationer som deltog i nättidningens undersökning sade att de inte vågade tala om vilka som ligger bakom angrepp mot civila och hjälparbetare.

De är rädda för att uppröra Sudans regering eller att utsättas för hämndaktioner från rebeller. Mer än två tredjedelar vågade inte heller diskutera våldtäkt.

Nästan alla organisationer ville vara anonyma för att undvika återverkningar. Två tredjedelar av de 46 grupper som medverkade uppgav att de inte kunde tala fritt om den humanitära situationen i Darfur.

Konflikten kräver världens största hjälpinsats för omkring 2,5 miljoner människor som har tvingats fly från sina hem.

Darfur i västra Sudan är en av de farligaste regionerna för hjälparbetare _ 34 personer har dödats sedan 2004, och många har skadats. Beväpnade män har stormat områden där hjälporganisationer är stationerade, de har kidnappat arbetare, beskjutit hjälpkolonner och stulit fordon.

Den etniska och politiska konflikten i Darfur blossade upp 2003 när rebeller inledde en väpnad kamp mot regimen, som enligt rebellerna försummar regionen.

Regeringen i Khartum anklagas av bland andra Amnesty International för att försöka slå ner revolterna med hjälp av arabiska miliser.

Enligt FN har 200|000 människor dödats i Darfur, men Sudans regering hävdar att siffran över döda ligger på omkring 9|000.

Reuters Alertnet, som skriver om humanitära frågor, genomförde sin undersökning i maj. Fem hjälporganisationer valde att inte delta.

TT

Mer läsning

Annons