Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen mot Berts värk finns i Tyskland – och kostar 120 000

Annons

- Allt handlar om prestige och okunskap från den svenska sjukvårdens sida, anser Bert Magnusson.

Frågan om vilka möjligheter patienter har att söka vård utomlands är högaktuell i Dalarna. I dag, måndag, diskuteras den av politikerna i landstingsfullmäktige. Då finns Nåsbon Bert Magnusson på plats för att lyssna.

För honom är det här en kamp på flera fronter. Det handlar både om att slippa få sin trovärdighet ifrågasatt och om rätten att få den behandlingen som faktiskt finns.

Även om man måste gå utanför Sveriges gränser.

Bert Magnusson är en av dem som fått mycket svåra och kroniska symtom efter en så kallad pisksnärts- eller whiplashskada. Ständig värk, yrsel, syn- och hörselrubbningar är bara några av problemen. Det enda han har att se fram emot är att bli ännu mer invalidiserad.

Men Bert har hittat hjälp utomlands - i Tyskland. Här finns en neurokirurg som med goda resultat opererar just den typ av nackskada som Bert har.

- Så fort jag får pengarna, så åker jag direkt, säger Bert, som drömmer om något så enkelt som att kunna snickra igen.

Som privatperson kan Bert inte ansöka om att landstinget ska betala räkningen för operationen. En sådan process måste börja med att läkarna här vill skicka honom till Tyskland. Det vill de inte.

- Inställningen från läkarna har varit att mina besvär är psykiska, vilket är fruktansvärt att höra i min i situation, säger Bert Magnusson.

EU-regler ger honom en viss möjlighet att få betalt av försäkringskassan. Men ersättningen går bara att få i efterhand. Något Bert ser som en märklig feltolkning från svenska myndigheters sida.

Han tänker nu slåss i alla instanser för att få sin behandling betald, utan att först tvingas lägga ut pengarna själv.

Några delsegrar har Bert redan vunnit. Efter vinters domar i Regeringsrätten (se artikel ovan) har försäkringskassan - i efterhand - betalat räkningen för ett vårdbesök i Tyskland. Bert har varit hos en specialistläkare som utvecklat en unik metod för att undersöka och ställa diagos på de svåra nackskador det handlar om.

Efter det har Bert också svart på vitt att han inte är "inbillningssjuk".

Den svenska läkare, Ulla Bergholm, som hjälpt Bert med kontakterna i Tyskland, förklarar hans tillstånd med att de ledband och kapslar som håller fast skallen vid halsryggraden har skadats.

- Man kan helt enkelt säga att hans huvud sitter löst. En potentiellt livshotande skada, säger Ulla Bergholm.

Skadorna påverkar nervsystemet och ryggmärgen på olika sätt, vilket leder till en rad allvarliga symtom.

- Det den tyske neurokirurgen gör är att skruva fast skallen på ett sätt som gör att hjärnan får hjälp att hantera nervskadorna så bra det går, förklarar Ulla Bergholm.

I Sverige finns ingen läkare som kan vare sig undersöknings- eller operationstekniken. För Ulla Bergholm och Bert Magnusson är det obegripligt att svensk sjukvård inte tar till sig det faktum att det faktiskt finns kompentens att hämta utanför gränserna.

- Det är en fråga om prestige. Bara för att svensk sjukvård inte kan det här, så anser man att det inte är värt att satsa på. Deras brist på ödmjukhet gör att jag inte kan få hjälp, säger Bert Magnusson.

Ulla Bergholm konstaterar att han bara kommer att bli sämre om han inte får behandling:

- De här individerna slutar som "kollin". Men i Tyskland finns en behandling som åtminstone kan ge dem ett självständigt liv. Den ekonomiska vinsten för samhället är enorm.

ANNA KLINTASP

Mer läsning

Annons