Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpbehovet fortsatt stort i Asien

Annons

Miljoner människor som utsatts för ett av de värsta ovädren i Sydasien på decennier är fortsatt beroende av nödhjälp med mat och rent vatten nu när översvämningarna sakta mattas av.

De kraftiga regnen och översvämningarna har påverkat närmare 30 miljoner människor och dödat runt 2|200 i Indien, Bangladesh och Nepal sedan början av monsunen i juni. De flesta av de förolyckade är från Indien, där 15 miljoner invånare påverkats av översvämningarna i de norra delarna av landet.

Runt 1,1 miljoner hektar jordbruksmark har översvämmats, främst i Bihar-bältet.

Nästan sju miljoner personer drevs på flykt i delstaterna Uttar Pradesh och Assam men många av dem har nu återvänt hem.

En man dog och tolv skadades på söndagen i delstaten Bihar när polisen slog tillbaka 2|000 hungriga personer som stormade ett nödhjälpscenter vars lager sinat. Många av vägarna i Bihar var fortfarande översvämmade och den ruinerade delstatens premiärminister Nitish Kumar har åkt till Indiens federala huvudstad New Delhi för att kräva 800 miljoner dollar av regeringen för att återställa den förstörda infrastrukturen och jordbruket.

Internationella organisationer och stater från Saudiarabien till Kanada har erbjudit motsvarande hundratals miljoner kronor i hjälp, främst till Nepal och Bangladesh där runt 40 procent av marken hamnade under vatten i år.

I Nepal där 99 personer dött och 300|000 personer drabbats kämpar myndigheterna i första hand för att motverka epidemier.

I Bangladesh har dödstalet stigit till 411 enligt myndigheterna. Där är internflyktingar i de provisoriska lägren oroliga för sinande matförråd.

TT

Mer läsning

Annons