Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälparbete bromsas i Zimbabwe

Annons

Alla enskilda hjälporganisationer i Zimbabwe har fått sina tillstånd indragna och måste ansöka om nya, meddelade landets statliga radio på tisdagen. Syftet sades vara att skilja ut de grupper som enligt radion är ute efter att störta president Robert Mugabe.

Mugabe, som styrt landet alltsedan dess självständighet 1980, har anklagat frivilligorganisationer (Non-governmental organisations, "NGO") och hjälpgrupper för att stödja oppositionspartiet MDC. Därför har också distributionen av livsmedelshjälp begränsats hårt i Zimbabwe.

Enligt informationsministern Sikhanyiso Ndlovu siktar regeringen nu in sig på NGO-rörelserna därför att somligas hjälpinsatser bara är en täckmantel för en MDC-ledd kampanj med målet att fälla Mugabe-regimen, sade radion.

Nu ska "imperialismens agenter sorteras ut från de organisationer som arbetar för att förbättra de fattigas lott", ska Ndlovu ha sagt enligt radion.

Det fanns inte omedelbart någon bekräftelse från regeringen på radions rapport. Men många hjälporganisationer i landet, som är inne i en mycket djup ekonomisk kris med svindlande inflation och kronisk brist på mat och bränslen, sade sig vara oroade över påståendet.

TT

Mer läsning

Annons