Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpa, inte bestämma, över ungdomars sexliv

Annons

Vad är då grunden till debatten? Jo, tonårsaborterna fortsätter att stiga i antal och klamydiafallen blir allt fler. Detta sker, trots en massiv informationskampanj från skolan, ungdomsmottagningar och media i övrigt. Varje åttondeklassare får en kondom i handen och informeras noggrant om användandet av den.

Vid de flesta större ungdomsarrangemang, delas kondomer frikostigt ut och vid all sex och samlevnadsundervisning i skolan, läggs stor vikt vid information om skydd för att motverka ofrivilliga graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar.

Dagens tonåringar vet mycket väl vad en kondom är, och vid de tillfällen den inte används, beror det definitivt inte på okunskap utan på något helt annat.

Det finns säkert många anledningar, men en är i alla fall väldigt vanlig. Den har jag stött på många gånger i mitt arbete bland unga människor som kommit till mig. "Det var inte planerat, det bara blev så". "Jag känner honom inte så bra. Kändes lite fånigt att fråga om han ville använda kondom, tror du jag är gravid"? "Jag ville egentligen inte, men han sa att alla gör det när man blivit ihop."

Sex är något som bara sker. Vi kan lägga alla moraliska diskussioner åt sidan och bara konstatera att en 12 - 13-åring varken mentalt eller fysiskt är redo för sexuell debut. Otaliga är de flickor jag genom åren pratat med, som förtvivlat suttit framför mig och ångrat sina äventyr i sängen. Med känslomässiga sår som verkar oläkbara sitter de framför mig och undrar hur det kunde få hända...

Vuxenvärlden delar ut kondomer med devisen: "Använd den"! men missar att förklara att kärlek är lite mer än en sexakt. Att sex är något fantastiskt ljuvligt, men kan vara en oerhörd känslomässig katastrof för den som tror sig vara älskad, men bara blir utnyttjad. Att dagen efter sin sexdebut bli kallad hora av den som kvällen innan ivrigt låtsades kärlek, lämnar svåra, svåra sår. Att som 14-åring börja prata kondom med någon hon knappt känner, är svårt, men att gå till sängs går bra. Detta är det verkliga problemet.

Vuxenvärlden måste börja hjälpa våra flickor. Det handlar inte om att börja bestämma över deras sexliv. Det handlar om att informera och förklara, stödja och finnas till hands. Att stärka flickor som egentligen inte vill sex, att våga säga nej. Att uppmuntra pojkarna till att lära sig kärlek på ett något djupare plan än porrfilmernas. Här finns massor att göra och de gånger jag i olika sammanhang pratat med tonåringar om kärlek i ett vidare perspektiv än bara sex och kondomer, har responsen och intresset alltid varit stort.

Slutligen ett litet indiskt ordspråk som dessvärre allt för ofta stämmer för våra tonårsflickor:

"Jag gick ut för att finna kärleken och förlorade mig själv"

MITA NÄS

Mer läsning

Annons