Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp till hemlösa barn

Annons

- Rotary International firar 100 år i år och i samband med detta gick utgick ett påbud till samtliga klubbar att arrangera någon form av utåtriktad insats, berättar Bengt Bäcklin, en av de rotaryaner som var med och fyllde långtradaren nere vid VB-energis lokaler.

- I samband med det här fick vi besök vid vårt lunchmöte av någ-ra barn från ett barnhem i Lettland. Barnen spelade och sjöng och fick tillfälle att berätta om barnhemmet.

- Vi insåg ganska snabbt att här fanns en insats att sätta in.

- Vi bad barnen göra listor på vad som saknades på barnhemmet och det visade sig ju vara det mesta av vad vi kallar normal standard. I stort sett hade de en egen säng. Sedan vi sett dessa önskelistor gick vi ut med en förfrågan hos våra medlemmar om hur vi skulle kunna hjälpa till att samla ihop prylar att sända över.

Det var inga problem, säger Bäcklin där han står mitt i ett berg av datorer, färdiga för transport.

50 kompletta datorer fick man in, maskiner som betraktas som urmodiga hos oss, men som är fullt funktionsdugliga, och nu fick trängas med kontorsmöbler, frisörstol, tramporgel (!) och annat som samlats ihop med utgångspunkt från de listor barnhemsbarnen skrev till Rotary i Ludvika.

Bäcklin berättar att man också engagerat Malmenskolan i Grängesberg och att den här transporten kan ses som ett steg i transportutbildningen.

Därifrån ställer man upp med såväl fordon som personal medan Rotary alltså står får den ekonomiska biten runt transporten.

I torsdags avgick transporten.

- Vi har inte velat göra någon stor affär av det här projektet utanför de direkt berörda parterna, säger Bäcklin.

- Om vi startat en insamling i stor skala är risken att vi inte har kunnat skapa resurser för att genomföra transporten.

- De varor som vi samlat in är sånt som vi svenskar vanligtvis slänger på tippen, men de är fullt användbara och kommer förhoppningsvis till användning där de hamnar nu.

Det som "vårt" barnhem inte själva har användning för kan lätt placeras på andra barnhem, säger Bengt Bäcklin innan han återgår till att lasta den aktuella transporten.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons