Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hjälp - jag är insnöad"

Annons

Efter de senaste snöfallen måste Gundhild, som i april fyller 72 år, pulsa i halvmeterdjup snö för att ta sig ut till allmän väg.

- Men även om jag orkar ta mig ut till vägen så återstår det en hel del arbete. Bilen, som jag för säkerhets skull har parkerad på byns vändplan, är både insnöad och inplogad, berättar Gunhild, som har sina rötter och sitt hem i den lilla finnmarksbyn.

I slutet av 1940-talet lärde hon sig att själv ploga vägen - med hjälp av familjens häst och en gammal träplog.

Nu är situationen en annan; hästen är sedan länge borta, plogen har murknat och multnat, och Gunhild lider av kärlkramp.

Och i år har hon, beroende på en rad olika omständigheter, inte lyckats få hjälp med snöröjningen av sin väg. Och det finns ingen vägförening att få hjälp av.

- Även om jag fortfarande är ganska pigg är jag väl medveten om att åldern gör att jag kan drabbas av krämpor som gör att jag behöver snabb vård. Men en ambulans har inte en chans att ta sig hit genom snön.

- Jag vet att jag inte är ensam om det här problemet och att jag kanske borde sälja mitt fädernehem och hyra en mer centralt belägen bostad. Men det är inte lätt att göra sig av med en gård där ens släkt bott i generationer.

- När kommunen drog in snöröjningen för pensionärer uppstod det problem för många äldre.

- Jag skulle vilja att kommuns ansvariga funderade över möjligheten att återinföra den servicen, åtminstone under och efter snöfall som varit så kraftiga som den senaste tidens, säger Gunhild, som själv varit kommunpolitiskt aktiv och suttit i kommunfullmäktige för miljöpartiet.

Kommunens gatuchef Jan Frimodig säger att frågan diskuterats och att ansvaret är den enskilde individens. Men han betonar att han har förståelse för att det kan vara svårt för äldre att själva ordna med snöröjning.

- För en person som har tillbringat hela sitt liv i en skogsby är det säkert svårt att flytta. Då återstår bara att träffa avtal med och betala någon som är beredd att ploga, säger han.

- Väljer man att bo avsides måste man vara beredd på att det innebär en del svårigheter.

- Jag förstår att kommuninvånare väljer att bosätta sig i exempelvis Säl och vid Gimmen eftersom det är fantastiska miljöer. Men de som gör det kan inte begära att skattebetalarna ska stå för merkostnaderna för ett sådant boende.

- Däremot ger vi viss service och vi ställer upp och förmedlar kontakter med bland annat snöröjningsentreprenörer, tillägger Frimodig.

Vård- och omsorgschef Margareta Gustafsson säger att kommunen i vissa fall kan bidra till kostnaderna för snöröjning för enskilda.

- Om den enskilde inte har ekonomisk möjlighet att betala för snöröjningen går det att begära hjälp. Då blir det frågan om en biståndsbedömning och vederbörande kan alltså få bistånd enligt socialtjänstlagen, berättar hon och tillägger att snöröjning för pensionärer till syvende och sist är en politisk fråga.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons