Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp barnen med gränser

Annons

Jag såg häromkvällen ett debattprogram på tv, som handlade om fysisk bestraffning av barn. Vad som förvånade mig var att bara en av debattörerna talade i termer om att man redan i tidiga år måste sätta gränser för barn, innan det har gått så långt att man inte finner någon annan utväg än att ta till våld.

Vad jag menar är att man som förälder har ett ansvar att sätta gränser för sina barns handlande. Barn är mycket kloka. De förstår vad man menar, bara man ger sig tid att förklara för dem varför man bör göra på ett visst sätt. Det är oerhört viktigt att tänka på att barn gör som föräldrarna gör, snarare än att följa deras uppmaningar.

Använder man våld mot barnen, lär de sig att man löser problem med våld.

Det är oerhört kränkande för en individ att utsättas för våld, antingen man är barn eller vuxen. Men tänk efter alla föräldrar, ni som inte sätter gränser av rädsla för att barnen inte ska ta för sig tillräckligt i livet, eller om ni är rädda att hämma dem.

Ni kränker dem i längden genom att inte sätta gränser, för då kommer den gränssättningen senare i livet, kanske genom insatser från polisen och samhället.

Detta retar mig oerhört att barnombudsmannen sitter i tv-rutan i samma debattprogram och talar om att barn ska lära sig att ta för sig.

Vad ger det för mentalitet i vårt samhälle? Det blir de starkare som tjänar på det.

Tala med era barn, förklara för dem, men bruka aldrig våld, eller ens hota med det. Barn ber om gränssättning. De testar hela tiden hur långt de kan gå och de förtjänar att vi vuxna hjälper dem.

FÖRÄLDER

Mer läsning

Annons