Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp att gå förbi köerna

Annons

Nu ska man inte behöva vänta så länge på operation.

Borlänge, Säters och Gagnefs kommuner inrättar nu ett särskilt kökansli dit operationsbehövande kan vända sig för att få hjälp med att hitta sjukhus med kortas möjliga operationskö.

- Detta är ett sätt att hjälpa de människor som faktiskt lever i en mardröm, menar Lars-Erik Skoglund, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen för mellersta Dalarna.

Den första juli i år införde landstinget Dalarna en valfrihetsgaranti som innebär att den är i behov av operation ges möjlighet att få den utförd på annan ort i landet där köerna kan vara kortare än här.

Enda kravet är att man har en så kallad valfrihetsremiss utfärdad av en specialist för att operationsbehov ska kunna fastställas.

Men att själv försöka leta rätt på vilket sjukhus i landet som har kortast kö för t ex en höftledsoperation är inte det lättaste. Där kommer kökansliet in i bilden.

- Kansliet ska helt enkelt hjälpa till med att leta reda vart i landet man snabbast kan utföra en specifik operation, berättar Lars-Erik Skoglund.

Vid kökansliet, som placeras i Borlänge kommuns förvaltningshus, går man in på landstingsförbundets hemsida där man under rubriken "Väntetider i vården" snabbt får svar på frågan.

- För den som är van att hantera Internet är det ju inga problem att göra detta själv. Men långt ifrån alla har den möjligheten och i grund och botten är detta en rättvisefråga.

Att behovet för denna tjänst är stort är Skoglund övertygad om.

- Definitivt. Varje dag får jag frågor om de långa operationsköerna.

- Dessutom är detta faktiskt något som s på riksplanet lovat att införa från årsskiftet. Men här i Borlänge har vi det redan, avslutar Lars-Erik Skoglund.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons