Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälm - javisst - men inte via skolan

Annons

Ansvariga för skolan i Malung vägrar att samarbeta med företaget Momenta, som delar ut gratis cykelhjälmar till alla sju-åringar i hela landet.

- Vi vill självklart att alla barn ska använda cykelhjälm, men vi medverkar inte till att enskilda företag får reklam genom skolan. Då frågan prövades för något år sedan så kom vi fram till att vi inte skulle ha något med det här företaget att göra. Vi har ju även en hjälmtillverkare på orten, säger skolchefen Britt Stig Arvidsson vid Malungs kommun.

Företaget Momenta har som affärsidé att genom sponsring från lokala företag se till att alla sju-åringar i landet får en cykelhjälm. Tanken är att hjälmarna ska delas ut genom skolan, lämpligen i samband med någon trafikinformation.

- Av landets cirka 290 kommuner är det ett 20-tal som inte går med på att dela ut gratishjälmarna i skolan. Hjälmarna kostar inte en krona för skolan, kommunen, barnen eller föräldrarna. Näringslivet betalar. Från Malungs kommun har vi inte ens fått någon förklaring så vi vet inte vad ska kunna göra för att få igång samarbete. Trist, säger Roger Boork från Momenta.

Nu fick Momenta ordna egen hjälmutdelning i Malung. Boork stod själv vid gågatan i Malung och delade ut hjälmar till barn som kom dit. Fast det är långt att åka dit för föräldrar från Lima, Sälen, Rörbäcksnäs och andra orter.

-Vi ska se till att alla får sin hjälm. Som en sista utväg får vi skicka med postpaket, säger Boork.

Enligt skolchef Arvidsson är det inte aktuellt att skolan i Malung ska ompröva sitt ställningstagande.

Uppenbarligen tycker ledningen för skolan att det är viktigare att skydda barnen för reklam än för skallskador.

- Den enda reklam som det är fråga om är att det med hjälmen följer en lapp där det står vilka lokala företag som sponsrat hjälmarna, säger Roger Boork.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons