Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hivsmittad man frias från våldtäkt

Annons

En 35-årig hivsmittad man dömdes i dag till tre års fängelse och livstids utvisning för att ha smittat en 14-årig flicka.

Men mannen frias från två fall av våldtäkt samt från att ha smittat en äldre kvinna.

Mannen åtalades för att ha våldtagit och smittat 14-åringen och för samma brott mot en 57-årig kvinna. Men åklagaren vann alltså bara gehör hos Stockholms tingsrätt för en av åtalspunkterna; den om grov misshandel mot 14-åringen.

Att ha oskyddat sex med någon trots att man vet att man är hivsmittad rubriceras som grov misshandel.

Flickan var på rymmen från ett behandlingshem tillsammans med en väninna och drev omkring på stan. Hon följde med 35-åringen hem eftersom hon inte hade någonstans att bo. Mannen kom enligt flickans berättelse in i hennes rum och tvingade henne till samlag.

Men trots att flickan berättat för sin bästa vän om våldtäkten någon vecka senare och det således finns viss stödbevisning dömer inte tingsrätten för våldtäkt. Det beror på att hon anmälde våldtäkten först två år senare när hon fick veta att hon var hivsmittad. Dessutom kan hon ha skämts inför sina föräldrar för att hon blivit smittad vid ett frivilligt samlag. Så även om flickan talat sanning friar tingsrätten mannen "med hänsyn till de beviskrav som i rättssäkerhetens intresse måste upprätthållas".

Mannen döms att betala 800|000 kronor i skadestånd till flickan.

TT

Mer läsning

Annons