Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade skarpladdad granat i Idresjön

Annons

Björn Gustafsson och hans familj från Hishult i södra Halland, har ett fritidshus i Idresjöns fritidsby, väster om sjön.

Redan för två år sedan lade Björn märke till granaten och berättade om den. Men det föll i glömska den gången, även om mamma Maria Wernant konstaterade att det måste vara en granat.

I tisdags eftermiddag var Björn åter ute och paddlade. Nu tillsammans med kompisen John Ivarsson. De sökte då åter efter granaten och kunde finna den där den låg på 80 centimeters djup.

På botten i det klara vattnet såg de tydligt konturerna av en 25-30 centimeter lång granat. Killarna ville ha den med sig som minne, men mamma Maria sa snabbt nej.

Den här gången ringde de till polisen, och Roine Halvarsson, vid polisen i Idre, fick låna pojkarnas kanot. På plats kunde han konstatera att det verkligen rörde sig om en granat.

- Jag var dit på tisdagskvällen, men då blåste det för mycket. På onsdagen fick jag låna kanoten och då kunde jag på en gång se att det rörde sig om en granat.

- Hur den kommit dit går det ej att svara på, men det handlar inte om någon felskjutning från Trängslet.

På onsdagskvällen kunde militär expertis från Marmafältet plocka upp granataten som var rostig och illa medfaren.

- De kunde konstatera att det inte handlade om en så gammal granat att den härstammade från andra världskriget, men att den legat i vattnet ett par år, berättar Roine Halvarsson.

Det är möjligt att det handlar om en granat som stulits från något militärförråd, men dess ursprung är i nuläget okänt.

- Militären ska försöka oskadligöra den och sedan mer exakt finna ut vad det handlar om för sorts granat, säger Roine Halvarsson.

Han vill även poängtera hur viktigt det är att inte röra granater eller liknande, om man finner sådana.

- Det är något som endast en expert ska göra, och i det här fallet gjorde familjen helt rätt som kontaktade polisen och inte plockade hem den som en souvenir. Att den i det här fallet saknade tändrör spelar mindre roll. Det är inte alltför svårt att ändå få den att explodera, säger Roine Halvarsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons