Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade paradiset i Säter

Annons

Nej, det finns Stålnackar både här och där, många i Värmland, men jag tror nog att de härstammar från norr, säger Margareta Sarri.

Till våren kommer hon ut med sin fjortonde roman Villjus och därefter väntar andra berättelser om livets kringelkrokar.

- Jag har mest sysslat med att läsa korrektur den senaste tiden. Jag har inte skrivit på länge och jag blir irriterad om jag inte får skriva.

Skapandet har fått bida sin tid när Margareta flyttat från storstaden till den lilla staden Säter.

- Tänka sig att paradiset finns, skrev Margareta Sarri i ett brev nyligen där hon beskrev år av längtan efter att finna den rätta platsen att bo, verka och leva.

Efter bara några veckor i Säter har hon inte hunnit få i ordning på allt i radhuset som ligger i kanten av Åsen, inte långt från Ljustern. Med sex barnbarn och tre barn ställs krav på tillgänglighet.

- Jag hade huset fullt i förra veckan.

När barnbarnen ringde Margareta och frågade om hon bodde långt från stationen, svarade hon att hon bor på andra sidan staden.

- Då tar vi taxi, sade barnbarnen.

De hade inte kunnat föreställa sig att "staden" bara var några minuters gångväg längs Gränsgatan till Margaretas hem. Margareta Sarri beskriver Säter som en pärla och då ska ni veta att hon besökt både Trosa, Strängnäs, Köping, Norrtälje och Flen plus många andra undersköna små kulturstäder innan hon beslöt sig för att Säter - "där ska jag bo"

Ändå har hon inte hunnit med att upptäcka den undersköna Säterdalen eller Silvbergs smaragdgröna vatten och Silvbergs kyrka med den slingrande ån en skön vårdag.

Fortfarande väntar Bispberg med sina prunkande trädgårdar en sommardag och herrgården och alla mysiga små stugor och Grängshammar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons