Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade ihjälrivet rådjur på tomten

Annons

Med största sannolikhet är det lodjur som varit framme.

På gräsmattan mellan villan och stora vägen hittades rådjurs-kroppen som var aväten till mer än hälften. Bara huvudet och halsen och en del av bogen fanns kvar.

- Vi har haft åtta-tio rådjur som gått omkring här och ett av dessa har varit lite dåligt och jag hoppas att det är det dåliga rådjuret som ligger här, säger Elin Eriksson och tittar på resterna som finns kvar.

Hon har barnen Judith och Rickard med sig som inte var så förskräckta inför synen av det döda rådjuret, men så har de också varit med och sett hur älg slaktats efter älgjakten.

Hon tycker att är det lo eller varg som varit framme är det väl inte så farligt, värre är det om det skulle vara en björn. Björn kan uteslutas direkt och antingen är det lodjur eller varg som rivit rådjuret. Tidningen kontaktade i går olika experter och efter dessa kontakter pekar det mesta på att det är ett lodjur och inte varg.

Rådjurets hals ser ut att vara orört, men vid närmare granskning visar det sig att det finns ett hugg i strupen och att det inte syns mer än ett litet hål och lite blod talar för lodjur.

En varg skulle ha orsakat större skador på halsen, anser vargspåraren Jörgen Johansson från Hedemora, som tidningen fick tag i på telefon när han befann sig i Malung, sedan han fått en beskrivning av hur det som finns kvar av rådjuret såg ut.

Att så mycket hade ätits av rådjuret kan tyda på att det kan vara ett lodjur med ungar som är skyldigt. Det låg även vissa rester ett stycke från rådjuret som kan stärker teorin att det varit mer än ett lodjur på platsen.

Det finns inte några vargar med sändare i området, berättar Jörgen Johansson.

Han ser ändå fram emot när det kommer snö och djurspåren syns. Då går det att hitta spår som kan bekräfta om det finns vargvalpar som brutit sig loss från någon flock och kanske finns i våra trakter.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons