Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta billigaste butiken – och tjäna hundralappar

Annons

- Ett tips som man kan tjäna mycket pengar på är att alltid handla när man är mätt. För det är när man är hungrig man gör dyra impulsköp, säger Inger Rosendahl, som är konsumentvägledare i Borlänge.

Ica Maxi och Coop Forum har rymliga butiker med stort utbud, och de har hyggliga priser i vår prisjämförelse.

Konsum i centrum, Konsum Forssa och Tempo i Jakobsgårdarna ligger högt i pris.

- Att planera sin handling, och skriva en inköpslista är också bra om man vill spara pengar, säger Inger.

Skillnaden mellan butikernas rymd, fräschör och service är stor.

- Som konsument är det inte bara priset som styr var man handlar. Man kan som konsument tänka på att om man bara gynnar stormarknaderna så kanske kvartersbutiken försvinner. Det finns många aspekter på detta, säger Inger Rosendahl.

Hon tycker också att man kan fundera på det etiska när man handlar mat.

- Hur maten är tillverkad och hur långt den transporterats, det är frågor man kan ställa sig när man handlar. Det finns även Kravmärkta, ekologiskt odlade, varor man kan välja, samt rättvisemärkta varor, där arbetsvillkoren på plantagen av till exempel kaffe är kontrollerade.

En kvinna mellan 19-30 år som äter alla mål mat hemma köper enligt konsumentverkets beräkningar mat för 1 140 kronor per månad.

Men då är inte godis, snacks och vin inräknat.

- Om man vill spara pengar så är storkok bra. Man tjänar också fortfarande en slant på att baka sitt eget bröd, säger Inger Rosendahl.

Och livsmedelshandeln i Borlänge bara växer.

I slutet av augusti öppnar lågpriskedjan Lidl en butik nedanför Kupolen. Willys öppnar inom kort ytterligare en butik i Fröbergs gamla lokal.

Mer läsning

Annons