Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitler-vittne har mer att berätta

Annons

Det sista nu levande vittnet till hur Adolf Hitler slutade sitt liv, hans personliga livvakt Rochus Misch, fyllde 90 år på söndagen.

Misch var 27 år när han lämnade Hitlers bunker i Berlin den 2 maj 1945 då sovjetiska styrkor stormade in i kanslierna. Det var två dagar efter det att führern tagit sitt liv genom att skjuta sig i huvudet.

Misch har berättat att han inte bevittnade självmordet. Däremot såg han både Hitler och dennes väninna Eva Braun döda i bunkern.

I dag lever Misch i Berlin och har skrivit en bok med titeln Jag var Hitlers livvakt, som ska komma ut i Tyskland i år. Boken har redan publicerats i en rad länder, skriver tidningen Der Spiegel på sin internetsajt.

Misch satt åtta år i läger i Kazakstan och Sibirien efter att ha tagits till fånga av ryssarna vid krigsslutet. Till Berlin kunde han återvända 1953.

Bland det Misch ännu inte har berättat är vem som tog livet av Hermann Fegelein, som var gift med en syster till Eva Braun. Fegelein var sambandsofficer mellan Hitler och Heinrich Himmler, chef för SS, och lämnade bunkern utan tillåtelse den 27 april. Den 29 april sköts Fegelein ihjäl. Misch har, i motsats till historikern Joachim Fest, hävdat att ordern inte kom från Hitler, men han har aldrig velat berätta vad han fick reda på om saken.

TT

Mer läsning

Annons