Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit - men inte längre

Annons

Organisationen för samarbetet WäX-kraft upphör.

- Men samarbetet mellan landstingen ska fortsätta, säger landstingsdirektör Mats Bengtsson.

Mycket tid, kraft och pengar har under många år lagts ned från de båda landstingen Dalarna och Gävleborg i WäX-kraftarbetet.

Resultatet blev bland annat en vision om hur sjukvården i de båda landstingen kan se ut år 2010.

Men redan nu avvecklas den politiska styrgruppen och ledningsgruppen.

Landstingsdirektör Mats Bengtsson ser dock inte detta som något misslyckande.

- Nej, inte alls. Vi har nu fått fram en massa material. Vi har bedömt det så att i fortsättningen är det verksamheterna som måste driva samarbetet framåt. Det finns inte längre så mycket utrymme för politiker och högre tjänstemän. Men självfallet kommer jag att följa och driva på samarbetet även i fortsättningen, säger Bengtsson.

När det gäller det politiska planet ska alla frågor som rör samarbete över länsgränserna hanteras i den samverkansnämnd som redan finns.

- Men jag hoppas att respektive ledningar för våra sjukhus fortsätter kontakterna med Gävleborg och utvecklar samarbete där det är befogat, säger Bengtsson.

WäX-kraft har kostat mycket tid och många miljoner. Har det varit värt det?

- Ja, det tror jag definitivt, även om jag hade hoppats att vi skulle ha hunnit längre. Jag tror definitivt att framtidens melodi är samarbete över gränserna, inte nödvändigtvis bara med Gävleborg.

Det har höjts en hel del kritiska röster mot det som kommit fram ur WäX-kraft, bland annat att många som lagt ned mycket arbete inte känt igen sig i slutdokumentet, visionen. Har detta spelat in när organisationen nu avvecklas?

- Det anser jag inte att det har. I WäXkraft kom vi längst i konkretionen i det som kom att kallas närsjukvård. Mer abstrakt blev den specialiserade vården. Men jag tror att verksamheten kan ta mer fart. Vi vet att många kontakter redan finns mellan de olika professionerna, som går att bygga vidare på.

Bengtsson tror att WäXkraft som begrepp kommer att finnas kvar.

- WäX-kraft är en bra beteckning på något som vi fortsätter att utveckla.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons