Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt tvärstopp

Annons

Aldrig tidigare har det hänt i Mora att kommunfullmäktige inte tagit emot en motion för vidare behandling. Men i måndags hände det.

Det var socialdemokraten Bernt Persson som yrkade att motionen inte skulle få ställas, trots att det blivit kutym att ta emot alla motioner.

- Jag anser att Morapartiets motion inte var någon motion.

- En utredning pågår redan om en omorganisation inom socialförvaltningen. Morapartiet tillhör den politiska majoriteten och har chans att lägga fram sina förslag direkt i socialnämnden.

- Jag ville inte att förvaltningen skulle tvingas lägga ner en massa extra jobb på att utreda en motion som innehåller 36 att-satser, förklarar Bernt Persson.

Han hade dock inte trott att övriga i fullmäktige skulle gå på hans linje. Ordföranden Torbjörn Carlsson, c, bedömde att det fanns en majoritet för Bernt Perssons yrkande. Votering begärdes, varvid en viss osäkerhet spreds i salongen och prat mellan partiföreträdarna.

I voteringen vann Bernt Perssons yrkande med röstsiffrorna 21-11 och hela nio ledamöter avstod från att rösta.

Socialdemokrater, vänsterpartister, folkpartister och centerpartister röstade för Bernts förslag, medan kristdemokrater och Morapartister röstade för att motionen skulle tas emot.

De som avstod från att rösta skar över alla partigränser: Torbjörn Carlsson, c, Axel Gustaafsson, kd, Gunnel Söderberg, m, Christina Bröms, c, Bernd Janusch, m, Ivar Sjöberg, fp, Christiane Djäken, m, Gunnar Köpman, c och Jaako Mattila, m.

- Vi överklagar till länsrätten, sade Brita-Maria Nordström och Christer Juhlin, Morapartiet efter sammanträdet.

- Det blir en spännande, säger Bernt Persson. Jag är inte bombsäker på hur det går. Jag ville bara markera att vi måste avstyra rena okynnesmotioner.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons