Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt när doktorn doktorerade

Annons

Kanske var han rädd att Moraknivar eller skapeller skulle börja vina när opponenten Lars Engesäter började leta blottor, men den akademiska nivån på Falupubliken var hög och folk nöjde sig med att bläddra fram och tillbaka i avhandlingen för att följa resonemanget.

Hanne Hedin är den första som disputerar i Falun. Hon har varit forskarstuderande vid Centrum för klinisk forskning.

Efter tio års arbete mer eller mindre intensivt arbete med avhandlingen var det äntligen dags på fredagen. Även en lekman förstår att det tar tid att forska när frågorna började hagla om metod, felkällor, komplikationer, jämförande studier och slutsatser.

Det var överfullt i aulan, över 150 personer lyssnade under 2,5 timme. Att vi befann oss nära en arbetsplats märktes, vitklädda personer försvann då och då när personsökare pep.

Hannes Hedin berättade först om sin forskning (se nedan).

- Glimrende! En god, välskriven och viktig avhandling, sade opponenten Engesäter. Sedan satte duellen igång där Hedin parerade Engesäters stötar med gott humör och många skratt.

Hannes danska brytning blandades med Engesäters norska, men det medicinska latinet var mest svårsmält för en obildad.

En sådan här match är i princip uppgjord på förhand. Innan Hanne fick disputera var bärande delar av avhandlingen accepterade av erkända tidskifter, det visar att resonemanget håller.

Lite nervöst var det nog ändå att grillas under flera timmar. Efteråt bildade vänner och kollegor kramkö, och någon halvtimme senare meddelade betygsnämnden att Hanne Hedin var godkänd vilket firades med champagne.

Hon är redan överläkare, men nu får hon också rätt att bära doktorshatt vid den årliga paraden i Uppsala, en tradition som hon är lite tveksam till.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons