Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt möte för fullmäktige i Ulvshyttan

Annons

När Säters kommunfullmäktige på torsdagskvällen sammanträdde i Ulvshyttans herrgård var det ett historiskt möte.

- Det är första gången efter kommunsammanslagningen som kommunfullmäktige sammanträder i Ulvshyttan, sade fullmäktiges ordförande Urban Falk.

Han passade även på att berätta lite om den historiska mark som mötet hölls på. I Silvberg finns många minnen från svunna tider, den nyrustade rostugnen i Ulvshyttan, de många gruvhålen och andra lämningar som visar den betydelse bygden haft.

Under punkten aktuella frågor gav kommunchefen Christer Malmstedt inblick i läget i Silvbergsbygden i dag. Under första kvartalet i år var Silvberg enda kommundelen som ökade sin folkmängd, plus två personer.

- Det bor 531 personer i Silvberg, men hittills i år har inga barn fötts här. Förra året föddes fem barn i Silvberg, sade Malmstedt.

I sammanhanget nämnde han att i Jutbo bodde på 1600-talet 700 personer. Från området försågs Falu koppargruva med kol.

I dag finns i Ulvshyttan framgångsrika företag som Ulvshyttans herrgård, Dalarnas äventyrscentrum och ett behandlingshem.

Kommunen har under 1998-2003 satsat 4,3 miljoner kronor i va-utbyggnad i Skenshytteområdet och ytterligare 300 000 kronor finns i årets budget. I Hampnäset och Grängshammar behövs va-satsningar framöver, sade kommunchefen.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons