Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt besök

Annons

Anita åkte över och kunde snart konstatera att det verkligen var två vita storkar, som gick vid den lilla tjärnen, ovanför lindorna bakom systerns hus.

Från måndag eftermiddag tills det blev mörkt gick de två vita storkarna tillsammans med en trana och letade efter mat på lindan och i ett potatisland.

Vid halvsjutiden på tisdag morgon åkte tidningens reporter till platsen för att försöka fånga fåg-larna på bild. Gråvädret gjorde dock att ljuset inte räckte till och det blev flera vändor under dagen till Månsta innan det blev så pass ljust att det gick att åtminstone få en bild som visade att det verligen var storkar.

Och det var nog tur att det blev åtminstone några bilder. För vem hade annars trott på Aina och Anita när de berättar att de sett storkar i Månstad?

Veterligen är det första gången i historisk tid som storken synts i Älvdalen.

Annars är det inte helt ovanligt att storkar syns även på våra breddgrader.

Ola Olsson, projektledare för Projekt vit stork, som sedan flera år arbetar för att återinplantera storken i Sverige, berättar:

- Om de här storkarna är omärkta, kommer de troligen från Baltikum, där det finns väldigt mycket stork.

- Om de inte hittar någon bra plats där de normalt brukar vara, kan det hända att de tar sig en tur.

Storkar har faktiskt siktats så långt upp som i Medelpad. I Hälsingland och Jämtland rapporterades en ensam stork ha varit synlig i lördags.

Att storkarna skulle häcka i Älvdalen tror dock inte Ola Olsson att vi får uppleva.

När det fanns som mest storkar i Sverige, på 1700-talet, var det ett par som häckade i Västergötland. Ett annat par har också försökt att bygga bo i Uppland, men misslyckats.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons