Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska dagar även för barnen

Annons

Sagovandringar, jongleringsskola och måleri för barn är några av de programpunkter som ska locka barnen till Falun Då.

- Det blir mer fokus på barnen i år. Vi vill att det ska vara lika kul att komma till Falun Då som att åka till en nöjespark, säger Maria Bergström.

Från invigningen på torsdagen den 8 juli fram till avslutningen på söndagen ska Falun återigen förflyttas tillbaka till svunna tider. Programmet börjar på torsdagen med tjyvstart, alla Faluns tjuvar är på plats och sedan fortsätter ett Falun Då där staden kommer att sjuda av gamla tider.

Det blir också under invigningen en förhandstitt på de 1700-talsdräkter som deltar i årets stora kostymtävling.

- Du ändrar inte på ett vinnande koncept. Vi vill fortsätta att väcka nyfikenheten, säger Maria Bergström när hon presenterar några av höjdpunkterna i årets digra program.

På Harmsarvets ägor blir det sagovandringar, det är bland annat legenden om bocken Kåre som kommer att finnas med. Kåre spelas av geten Amanda som finns på plats på Harmsarvet, när årets program presenteras. På plats är också Mia Bucht som ska leda sagovandringarna i gårdens hagar och Eva Kronvall som ska leda sagoberättande på Staberg.

- Barn har en fantastisk fantasi. Därför kommer jag att börja med att säga det var en gång. Sedan får barnen fortsätta, säger Eva Kronvall.

I Staberg kommer också historikern Dick Harrison att göra ett besök under fredagen och berätta kring sin bok om gamla tiders sötsaker. Tillsammans med författaren Göran Hägg finns Harrison med som programmets historieföreläsare.

I år kommer också modern tid att få större utrymme. På Dalarnas museum öppnas utställningen "Staden som försvann" med bilder från Falun innan rivningarna satte i gång på 50- och 60-talet. På lördagen kommer också en kopia av demonstrationståget 1974 att gå. Målet var då att stoppa rivningen av det gamla badhuset, och tanken är att till och med plakaten ska vara i original.

- Det här är ingen medeltidsfest, säger Maria Bergström och poängterar att alla tidsepoker finns med.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons