Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Historisk" chans i Nordirland

Annons

Denna historiska möjlighet i Nordirland "får inte missas" säger Tony Blair och Bertie Ahern sedan DUP:s och Sinn Féins valseger blivit klar. De två fiendepartierna måste nu förhandla om samstyre.

Rösterna var på fredagen färdigräknade efter onsdagens val i den brittiskstyrda provinsen, även om det komplicerade valsystemet gjorde att den exakta mandatfördelningen dröjde.

Vinnarna DUP och Sinn Féin hör till de mer hårdföra krafterna på varsin sida i Nordirlandskonflikten, men efter uppemot 4 000 döda sedan 60-talet och en seg fredsprocess kan tiden nu vara mogen för samstyre republikaner-unionister.

Blair och hans irländske kollega Bertie Ahern är uppenbart trötta på de nordirländska politikernas eviga käbblande, och har satt tidsfristen till den 26 mars för de nu stundande regeringsförhandlingarna. Finns inte Ian Paisley, ledare för det största partiet DUP, och Martin McGuinness, företrädare för tvåan Sinn Féin, på plats som regeringsledare då kommer Nordirland på obestämd tid att styras från London och Dublin.

Chansen att nu få ett stabilt självstyre, eller devolution, är "en möjlighet av historiska proportioner, den får inte missas", sade Blair och Ahern på sidlinjerna av EU-toppmötet i Bryssel.

Och fredagens Belfasttidningar höll med. "Dags att leverera devolutionen", förklarade The Irish News över en förstasida, prydd med en karikatyr där Paisley i en ångestfylld segergest bärs upp av Sinn Féin-kollegorna McGuinness och Gerry Adams.

Unionistveteranen Paisley, som fyller 81 om några veckor, är både detta vals och de senaste årens stora politiska segrare. Men han är också stoppklossen i processen, eftersom han envist vägrar att tro på att Sinn Féin helt frigjort sig från den väpnade grenen IRA:s blodiga förflutna.

Trots det finns optimismen där - Paisley tros vilja avrunda sin långa karriär med att definitivt sätta punkt för norra Europas sista väpnade konflikt. Och hans avvisande attityd till samarbete nu kan vara förhandlingstaktik, den är i alla fall mycket mjukare än 80- och 90-talens utrop som "Aldrig, aldrig, aldrig!" och "Över våra döda kroppar!".

TT

Mer läsning

Annons