Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien lever vidare

Annons

Grängshammar är en pastoral idyll med ett vattensystem som rinner ner i sjön Grängen. Platsen ägdes i början av 1500-talet av en herre med namnet Ambjörn och bland ägarna genom århundradena noterar vi Gustav Vasa.

Uppsatta tavlor berättar om brukets historia. Första gången bruket nämns är i ett dombrev från den 8 januari 1473 och gäller ett egendomsbyte. I dag hålls markerna öppna med hjälp av ett enda levande lantbruk i Grängshammar. Resterna av det gamla bruket har ideella krafter att tacka för sin fortlevnad.

Men historien lever vidare. Här kan man se drottning Kristinas ridgrop som troligen byggdes någon gång på 1630-talet nedanför herrgården. Kristina föddes den 6 december 1626 och det berättas att hon red i gropen.

Stigen går som en serpentin ner i gropen där hästen vändes och kunde ridas upp igen. Än i dag kan man se ridstigen i gropen.

Dagens ägare av herrgården är Kerstin Hagman som vet en hel del att berätta om gårdens historia. Hon köpte herrgårdsflygeln tillsammans med maken Sven på 1970-talet. Han gick bort för några år sedan.

Flygeln som Kerstin Hagman bor i i dag är byggd 1784. Det berättar en inskrift på en av grundstenarna till huset.

Här finns även den grunden till herrgården kvar och en källare där det påstås att en av ägarna legat död i en kista i hundra år.

Mannen jagades av fordringsägare och änkan påstod att maken var i Holland för att hämta pengar. Tillsammans med tjänarna kunde hon hålla skenet uppe och därmed bo kvar. Först efter hundra år hittades kistan.

En bit nedanför herrgårdsflygeln ligger resterna av det gamla bruket. Pelarna, som reser sig upp mot himlen, är resterna av ett gammalt kolhus. Både pelarna och väggarna till brukets väggar är byggda av färgglada slaggstenar.

Hit är människor välkomna att slå sig ner i gröngräset och njuta av en picknickkorg. De pampiga träden, det klara vattnet, växtligheten, fåglarna och fiskarna bidrar med sin skönhet.

Lägg därtill Silvbergs kyrka med sin speciella runda byggnad vackert inramad av ån ner mot Grängen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons